FAQ

Hoe snel werkt homeopathie?
Veel mensen denken dat een homeopathisch middel heel langzaam werkt. Dat hoeft zeker niet altijd zo te zijn.
Bij een acute aandoening kan een homeopathisch middel al binnen een paar minuten verbetering geven. Dit moet dan het juist gekozen middel zijn, passend bij de klachten. De zelfhulpmiddelen die te koop zijn bij de drogist en apotheek zijn hiervoor niet altijd geschikt. De hulp van een klassiek homeopaat kan hierbij van groot belang zijn.
Chronische aandoeningen zijn vaak heel goed homeopathisch te behandelen door een klassiek homeopaat. Hoe snel de klachten verminderen hangt dan erg af van de ernst van de klachten en van uw vitaliteit. Vaak merkt u al binnen enkele dagen een reactie op, terwijl de klachten in de loop van een aantal maanden duidelijk verbeteren.
Moet ik stoppen met de medicijnen die ik heb gekregen van de (huis)arts?
Nee, voor een homeopathische behandeling is dat meestal niet noodzakelijk.
Homeopathische geneesmiddelen werken diep en krachtig en kunnen naast de reguliere medicatie worden ingenomen.
Vaak is het wel zo dat door de behandeling de reguliere medicatie kan worden afgebouwd. Dit gaat altijd in overleg met de huisarts of specialist.
De homeopaat wil wel altijd precies weten welke medicatie u gebruikt. Neemt u daarom een overzicht hiervan mee naar uw consult.
Wat voor opleiding heeft een klassiek homeopaat gehad?
De opleiding tot klassiek homeopaat duurt gemiddeld 5 à 6 jaar. Tijdens deze opleiding wordt de student geschoold in vijf hoofdrichtingen:
  • Klassieke homeopathie: kennis, vaardigheid en inzicht op het gebied van filosofie, techniek, geneesmiddelbeelden, geneesmiddelreacties enzovoort
  • Medische kennis: inzicht in het lichamelijk functioneren, onderkennen van acute en levensbedreigende situaties
  • Ethiek: respect ten opzichte van de patiënt, gelijkwaardige verhouding, vertrouwenspositie, geheimhouding, integriteit
  • Psychologie: inzicht in het psychisch functioneren van de mens, inzicht in de therapeutische situatie
  • Praktijkvoering: organisatie, waarneming, patiëntenadministratie, structuur van de gezondheidszorg, enzovoort
Tijdens de opleiding loopt de student stages in de jaren 3 - 4 - 5 en 6 bij een ervaren homeopaat.
Mag ik geen koffie drinken tijdens de behandeling?
Voor de homeopathische behandeling is het niet noodzakelijk om koffie te vermijden. De meningen onder homeopaten zijn hierover verdeeld. Het kan wel zijn dat bij sommige behandelingen met middelen waarvan koffie de werking verstoord, de homeopaat u vraagt om geen koffie te drinken. Wel is het natuurlijk belangrijk om gezond te leven en te zorgen dat het lichaam voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Vaak zal de homeopaat hierover adviezen geven, evenals over het gebruik van voedingsstoffen die voor ons schadelijk zijn.
Er zijn een aantal stoffen die de werking van het homeopathisch middel kunnen verstoren. Dit is afhankelijk van het middel en van de gevoeligheid van de patiënt. Hierbij valt te denken aan koffie, mentol, pepermunt, sterke pepers en zwarte thee.