Mexicaanse griep

Mexicaanse Griep A/H1N1
Vanuit mijn visie als homeopaat is de ophef rondom de aankomende Mexicaanse griep zwaar aangezet door de media en door een aantal gerenommeerde Virusdeskundigen. Vanuit het gezonde menselijke principe dat nieuwe virussen ons ziek maken is het logisch dat er meer mensen door deze griep geveld zullen zijn straks. Een gezond lichaam wordt juist ziek zodat het zich een volgende keer kan beschermen tegen een indringer als deze. Je wordt dus misschien wel eerder ziek, dan dat je dat van een ander griepvirus wordt, maar je gaat er niet aan dood.
De vraag is of het in deze tijd nog “mag” om ziek te worden? Men heeft het over economische en financiële belangen. Ik praat liever over de belangen van mensen. Is het in het belang van mensen om ons bang te maken en te vaccineren tegen een griep waarvan het niet zeker is dat het gaat uitbreken? Worden we daar beter van?
En de angst voor het ‘dodelijke’ virus lijkt op de een of andere manier ook als een virus over ons uitgestrooid te worden.
Door onderstaand stuk hoop ik een en ander te kunnen relativeren.

Wat is de A/H1N1 griep?
Het gaat om een nieuw menselijk virus dat samengesteld is uit een combinatie van genen van verschillende afkomst : het komt gedeeltelijk van varkensvirussen, van een vogelvirus en van een menselijk virus. Dit virus werd voor het eerst vastgesteld in Mexico op 18 maart 2009. De eerste analyses tonen een verband met virussen die bij varkens in Noord-Amerika en Europa/Azië voorkomen.

Wat zijn de symptomen van de A/H1N1 griep?
De symptomen zijn volledig vergelijkbaar met de symptomen die we allemaal kennen van de seizoensgriep. Dus een plotse koortsaanval, spierpijn, vermoeidheid en symptomen van de luchtwegen die gepaard kunnen gaan met diarree en het zich onwel voelen.



Hoe raken we besmet met het A/H1N1 virus?
Het virus van de A/H1N1 griep wordt vooral overgebracht via de lucht met speekseldruppeltjes die vrijkomen door te hoesten of te niezen. Deze druppeltjes, die zich in de lucht verplaatsen, kunnen iemand rechtstreeks besmetten via de ademhaling. Via de lucht komen virussen ook terecht op allerlei voorwerpen. Iemand kan besmet worden als hij een voorwerp aanraakt waarop zich virussen bevinden en daarna zijn ogen, neus of mond aanraakt. Het speeksel kan ook overgedragen worden door de handen (door de mond af te schermen tijdens het hoesten) via voorwerpen die erdoor aangeraakt zijn.

Wat is de incubatieperiode van de A/H1N1 griep?
De incubatieperiode (de tijd die verstrijkt tussen de besmetting en het optreden van de eerste symptomen) is volgens de huidige kennis 2tot 7 dagen na de besmetting tot maximaal 10 dagen.
Voor meer informatie kijk op www.nvkp.nl waar u het zorgvuldig samengesteld griepdossier kunt downloaden.
Tamiflu
Tamiflu (oseltamivir) is een orale neuraminidase-remmer. Neuraminidase is een essentiëel enzym op het membraan van het influenzavirus. Het stelt de gerepliceerde virussen in staat om de gastheercel te verlaten en zich door het weefsel te bewegen. Door het virale neuraminidase te remmen kunnen nieuwe virussen de geïnfecteerde cellen niet verlaten en wordt de verspreiding van de infectie naar andere cellen onderbroken. Uit onderzoek blijkt dat mensen die het middel slikken binnen 48 uur na de eerste ziekteverschijnselen gemiddeld ongeveer een dag minder ziek zijn, een kleinere kans hebben om wegens complicaties bij de griep in het ziekenhuis te worden opgenomen en minder besmettelijk zijn.
Oseltamivir (productnaam: Tamiflu) is niet geregistreerd voor de behandeling en preventie van gewone griep bij kinderen jonger dan één jaar.
Er zijn ook andere manieren van immuun versterking waardoor Tamiflu overbodig zou kunnen zijn. Zie hiervoor het stukje Preventie.

Enige relativering vanuit de wetenschap ;

Dr. H. Schellekens over de ernst van de Mexicaanse griep in het Financieel dagblad van zaterdag 13 juni 2009 en in een TV-uitzending van NOVA:
(Schellekens is arts, hoogleraar innovatie in medische biotechnologie en in farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Utrecht en lid van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen)

“Ook voor een griepcampagne geldt dat kietelen beter werkt dan dreigen”.

“Eergisteren heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwingsfase 6 afgekondigd voor de Mexicaanse griep. Veel media spreken stelselmatig van alarmfase. Die aangedikte vertaling van 'alert' fase kenmerkt de verwarring rond deze griep. Iedereen is op het verkeerde been gezet, omdat de hele voorbereiding rond een nieuwe pandemie was gericht op het vogelgriepvirus, waaraan niet minder dan 60% van de besmette mensen overlijdt. Als dat virus het kunstje had geleerd om van mens op mens over te springen, dan zouden we zijn geconfronteerd met een medische en maatschappelijke ramp van ongekende omvang.

De griepvariant die thans op wereldtournee is gegaan, geeft een relatief milde ziekte, komt in de verkeerde tijd van het jaar en bovendien niet uit het oosten zoals gebruikelijk, maar uit Mexico. Op zoveel verrassende wendingen was niet gerekend en het rampenscenario dat op veel plaatsen klaar lag, kan de kast weer in.

De jongste waarschuwing van de WHO gaat trouwens naar alle overheden in de wereld en betekent dat in alle landen alles uit de kast moet worden gehaald om het virus te volgen en de gevolgen van de pandemie te beperken. De WHO doet daarmee echter geen uitspraak over de ernst van de griep of de noodzaak voor vaccinatie.

Voor Nederland maakt de hoogste waarschuwingsfase van de WHO weinig uit, omdat we hier al weken het maximale doen om ons op een epidemie voor te bereiden. De belangrijkste discussie in ons land is de bewering dat dit virus alsnog kwaadaardig kan worden zoals tijdens de Spaanse griep rond 1918 lijkt te zijn gebeurd. Bij de tweede golf van die epidemie was dat griepvirus relatief veel dodelijker. Maar het is onmogelijk om te reconstrueren wat lang geleden is gebeurd en meer verklaringen voor die hogere sterfte zijn mogelijk dan een meer venijnig virus. En virussen hebben vaak juist de neiging om te verzwakken, naarmate ze langer rondwaren. Het mogelijk gevaarlijker worden van het Mexicaanse griepvirus gaat daarom tegen de biologische logica in.

Mijn verwachting is dat het virus vrij mild blijft, althans voor de gemiddelde Nederlander. Zoals met andere griepvirussen lopen jonge kinderen, ouderen en patiënten met chronische longaandoeningen een hoger risico. Dit virus toevoegen aan de jaarlijkse vaccinatie van deze kwetsbare groepen lukt dit najaar niet meer en kan pas voor het seizoen 2010-2011.

Als het virus zich een beetje aan de regels houdt en in de zomer op vakantie gaat, dan slaat het pas echt toe in de klassieke griepperiode. Dat zou best eens komende winter kunnen zijn. Een aangepast seizoensvaccin komt dan te laat".
In een TV-uitzending van NOVA geeft hij eveneens zijn visie op de Mexicaanse griep.
http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/6910/Mexicaanse+griep+'een+CNN-hype' #

Met welke bijwerkingen moeten we rekening houden?
Voorzichtigheid is geboden voor mensen die allergisch zijn voor kippeneiwit. Zij lopen het risico van een allergische reactie op het vaccin omdat dit gekweekt is op kippeneieren.
In 1976 vreesde de Amerikaanse overheid dat er een pandemie op handen was, veroorzaakt door een varkensgriepvirus. Ze besloot razendsnel een vaccin te laten maken en liet tussen oktober en januari 40 miljoen Amerikanen inenten. Helaas ontwikkelden ingeënte burgers in de zes weken na de vaccinatie zeven keer zo vaak als normaal het Guillain Barré-syndroom: een ernstige verlamming die soms jaren aanhoudt en zelfs blijvende restschade kan geven. De campagne werd direct stopgezet. Het wrange was dat de pandemie nooit heeft doorgezet; achteraf waren de vaccinaties dus niet eens nodig.
Ook nu is het zo dat men tot het laatste moment wacht met de precieze samenstelling van het vaccin. Dat houdt in dat het niet getest kan worden op een van de doelgroepen en dat men dus direct overgaat tot het gebruik van het vaccin. Naar mijn idee doet iedereen die zich laat vaccineren dan mee aan een grootschalig experiment.
Als Klassiek Homeopaat denk ik dat er vele andere manieren bestaan om jezelf en of je kinderen te beschermen.

Andere mogelijkheden ter behandeling:

Preventie
Wat kunt u zelf doen aan preventie (ondersteuning van het immuunsysteem) zonder meteen te moeten overgaan tot vaccinatie?
  1. Vit C (hoge dagelijkse dosis v.a. 8 jaar min. 1000 mg per dag van bijv. Bonusan Ascorbaten complex
  2. Colloïdaal zilver
  3. Vlierbessenextract (makkelijk voor kinderen en te verkrijgen in de natuurwinkel onder de naam Sambucol)
  4. Gezonde voeding, en weinig suikers
  5. Vitamine D in de vorm van levertraan; Bonusan levertraan capsules 2-3 st. pd of als Vitamine D3 softgels 1 Pd
  6. Een ½ uur lichamelijke beweging buiten beperkt ook het risico op griep
  7. Geef geen koortsverlagers (Paracetamol) bij griep, dat remt de afweer
Treden er toch flinke griepverschijnselen op, behandel dan homeopathisch.
Wilt u meer weten over wat u kunt doen om preventief uw immuunsysteem te versterken. Kijk dan eens op:

http://www.orthoeurope.com/actueel/51/mexicaanse-griep

Algemene ondersteuning

  1. Tijdens de griepverschijnselen verdient het aanbeveling om veel en hete dranken te drinken zodat het lichaam gaat transpireren. Voorbeelden van geschikte dranken zijn: hete thee van lindebloesem, gemberwortel, vlierbloesem, tijm, anijs, salie en hete, heldere bouillon. Hete dranken helpen om het slijm los te maken
  2. Bij keelpijn kan men ook gorgelen met salie-of kamillethee of wikkels om de hals aanleggen met ui, zout of citroen
  3. Daarnaast behoort vasten tot de mogelijkheden, eventueel met verse vruchtensappen en beperkt licht verteerbare voeding. Er zijn talloze andere manieren om de ontgiftende werking via de huid te stimuleren bijvoorbeeld stoombaden met kamille of uien .
  4. Het gebruik van geraffineerde suiker kan beter vermeden worden.
  5. Een heet bad of voetenbad voordat men onder de dekens gaat doet wonderen.
  6. Vitamine C stimuleert het immuunsysteem door de productie van de natuurlijke virusdoder Interferon. Interferon is een natuurlijke proteïne dat in de cellen van het immuunsysteem wordt geproduceerd. Interferon is belangrijk voor het controleren en terugdringen van acute en chronische infecties. Vitamine C voorkomt de infectie niet altijd maar reduceert de symptomen en ondersteund het immuunsysteem. Neem 1000 tot 3000 mg. vitamine C per dag.
Homeopathie
In het verleden is gebleken dat een homeopathische behandeling bij griep veel kan betekenen. Ook in het geval van de Mexicaanse griep zou een homeopathische behandeling tot de mogelijkheden kunnen behoren. Wij hebben er alle vertrouwen in dat we met onze klassieke middelen ook deze griep effectief kunnen behandelen.

Overzicht van alle griepgevallen
Op het moment van dit schrijven (17-06-09) zijn er wereldwijd 39620 gevallen van Mexicaanse griep bevestigd of vermoed en zijn er 167 mensen aan overleden. Volgens de index van de World Health Organisation (WHO) betreft het in Nederland 68 gevallen en geen doden. Jaarlijks worden er in Nederland bij het RIVM 1.000 sterfgevallen t.g.v. van griep gemeld. Dit om u enige relativering mee te geven.