Slaapproblemen

Iedereen slaapt wel eens slecht ten gevolge van zorgen, spanningen of emotionele gebeurtenissen. Inslaap- en doorslaapproblemen komen heel veel voor. Wanneer het slecht slapen chronische vormen aanneemt dan spreken we van een slaapstoornis. De oorzaak van slecht slapen kan velerlei zijn. Om er enkele te noemen:
· geluidsoverlast
· het overschakelen in ritme bij mensen die in wisseldiensten werken
· te warm/te licht/te donker in de slaapkamer
Vaak echter ligt de oorzaak dieper en heeft het een geestelijke of lichamelijke oorzaak.
Gemiddeld heeft een volwassene voldoende aan 7 á 8 uur slaap. Men slaapt het diepst aan het begin van de nacht, later in de nacht gaat dat over in de droomslaap en lichte slaap. Oudere mensen slapen meestal minder en lichter. Als men lange tijd onvoldoende slaapt kan depressiviteit en lusteloosheid ontstaan.
Als u met deze klacht naar de huisarts gaat dan krijgt u doorgaans slaaptabletten mee. U dient er wel rekening mee te houden dat slaaptabletten gewenning veroorzaken. U heeft er steeds meer van nodig om te kunnen slapen. Ook kunnen slaapmiddelen veel bijverschijnselen geven zoals geïrriteerdheid, angsten, depressiviteit, lusteloosheid, hoge bloeddruk en (raar maar waar) soms kunnen mensen helemaal niet meer slapen na het gebruik van slaapmiddelen. Slaapmiddelen werken op het centrale zenuwstelsel in. Sommige sterker dan anderen. Slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen behoren tot de meest geslikte medicijnen.
Soms hebben mensen deze middelen helemaal niet nodig, maar denken ze dat ze deze nodig hebben. Een voorbeeld daarvan is iemand die dacht dat het goed was om vroeg naar bed te gaan en dat ook stelselmatig deed. Elke dag om 21.30 uur naar bed. Vervolgens lag hij tot 23.30 uur wakker en zei:’ ik kan niet slapen’. Vanaf dat deze man gewoon om 23.30 uur naar bed ging had hij geen vermeende slaapproblemen meer. Soms hebben ouders verkeerde verwachtingen van de slaapbehoefte van hun kinderen en ook ouderen hebben minder slaap nodig.
Wat kunnen we homeopathisch doen?
In de eerste plaats moet worden uitgezocht waarom men slecht slaapt en ook hier geldt weer; de homeopaat kijkt naar de totale patiënt en niet alleen naar zijn/haar slaapprobleem. Een uitgebreide anamnese is daarvoor een juiste aanpak.

Samengesteld tezamen met bron: www.klassiek-homeopaat.info