Fibromyalgie

Valt Fibromyalgie onder psycho-somatische klachten?

Moeten we het onder de auto-immuunziekten (reuma e.d.) plaatsen? Wat is Fibromyalgie eigenlijk?
Voor een klassiek homeopaat zijn dit geen interessante vragen. Het gaat erom dat iemand pijnklachten heeft die een belemmering zijn voor zijn of haar functioneren en van grote invloed zijn op iemands welbevinden. Fibro (bindweefsel) Myalgie (spierpijn) kan zeer invaliderend werken. In feite berust Fibromyalgie op een veel te hoge spierspanning, waardoor er pijnen ontstaan.
Als klassiek homeopaat vraag ik mij dan af waarom iemand een te hoge spierspanning ontwikkelt. Ik zie in de praktijk Fibromyalgie patiënten die allen één ding gemeen hebben nl.: het niet kunnen loslaten zodat er kan onvoldoende afstand genomen wordt van gebeurtenissen. Heel vaak gebeurt dit onbewust.

"Stel u rijdt met uw auto over de snelweg en op het dashboard gaat een rood lichtje brand en.

U heeft dan een aantal keuzen:
a. U rijdt gewoon door tot dat de auto niet meer verder kan
b. U stopt en belt de wegenwacht.


Ik denk dat keuze b u het meest aanspreekt. Indien de wegenwacht arriveert kan ook de monteur een tweetal keuzen maken nl.
a. Hij slaat het lichtje stuk en zegt dat u nu gewoon weer verder kunt rijden, probleem opgelost
b. Hij kijkt wat de oorzaak is, lost de oorzaak op en het lichtje gaat vanzelf uit

Een klassiek homeopaat slaat bij u niet het lichtje stuk (haalt een symptoom weg), maar kiest ook voor keuze b, hij/zij gaat op zoek naar de oorzaak.
Klassiek homeopaten gaan ervan uit dat de ziekte er al is voordat men symptomen gaat vertonen. Immers, het lichaam probeert telkens de balans te hervinden en indien dit niet meer lukt ontwikkelt iemand symptomen. Symptomen zijn niet de ziekte zelf maar een alarmsignaal van het lichaam. Een ziekte wordt dus ‘getriggerd’. Elk mens heeft een bepaalde aanleg/gevoeligheid en als het allemaal te veel wordt, als de verstoring te groot wordt en de balans niet meer te herstellen is, komt dit door middel van symptomen aan de oppervlakte, zo ook bij de Fibromyalgie patiënt.

Een klassiek homeopaat zal behalve het voorschrijven van een middel op grond van gelijksoortigheid ook proberen (en soms heeft dat wat tijd nodig), de patiënt bewust te laten worden van zijn/haar problematiek. Dat daar enige tijd over heen kan gaan kan te maken hebben met een aantal factoren:
a. de homeopaat kan zijn/haar vinger nog niet leggen op het achterliggende probleem (problemen) (de rode draad in iemands leven) of
b. hij/zij ziet wel het achterliggende probleem maar acht de tijd nog niet rijp daar tijdens een consult over uit te wijden. De patiënt kan daar nog niet aan toe zijn.
Het mooie van klassieke homeopathie is dat niet het middel of de homeopaat geneest, maar de patiënt geneest zichzelf met behulp van het middel en de homeopaat. Het enige dat het middel en de homeopaat doen is iemand weer op de rails zetten en het zelfgenezend vermogen van iemand stimuleren. Zij kunnen uw auto aanduwen, maar rijden moet u zelf doen.

Als klassiek homeopaat gaan we er van uit dat lichaam en geest één zijn. Wat zich afspeelt in de geest zien wij vaak terug in het lichaam. Dit zien wij ook gebeuren bij iemand die Fibromyalgie ontwikkelt. De spieren blijven op spanning staan, daardoor ontstaan er problemen bij de aanhechting van spieren en later treedt er een verzuringproces op. Deze verzuring geeft het vermoeide gevoel. Door de verzuring kunnen er verhardingen in de spier ontstaan (spierknopen), deze zijn pijnlijk en drukgevoelig..
Indien men bij een zieke alleen de lichamelijke klachten behandelt blijft de ziekte gewoon bestaan.

Samengesteld tezamen met bron: www.klassiek-homeopaat.info