Koorts

Koorts is het meest natuurlijke mechanisme dat je lichaam tegen virussen en bacteriën kan inzetten. Koorts hoger dan 38ºC. wordt niet verdragen door een virus of bacterie en daardoor geëlimineerd. Als je dus gaat onderdrukken met paracetamol dan blijft het virus of de bacterie in het lichaam aanwezig en slaat het alsnog zijn slag. Koorts is dus gezond!!
Veel ouders zijn bang, en dat is niet geheel onbegrijpelijk, dat hun kind hoge koorts zal krijgen. Grootste angst daarin is de angst voor koortsstuipen. Als je als ouder ooit hebt gezien dat je kindje een koortsstuip heeft dan word je heel voorzichtig bij een volgende keer en ben je snel geneigd paracetamol te geven bij de minste verhoging.
Binnen de homeopathie hebben we prachtige middelen om in te zetten wanneer je kind bekend is met koortsstuipen. Het is dus voor ouders aan te bevelen dit met de behandelend homeopaat te overleggen.
Het is goed om koorts niet te onderdrukken, maar het verstandig (homeopatisch) te begeleiden en niet bang te zijn. Je kind traint hiermee, als het ware, het immuunsysteem en leert daarbij zichzelf te genezen. Het is dus mooi om je kind de kans te geven deze training zo goed mogelijk te kunnen afmaken.
Iets anders is, dat ook koortsstuipen voor een groot deel te ondervangen zijn. Wat, tot mijn verbazing, nergens op het consultatie bureau verteld wordt is dat je er altijd voor moet zorgen dat de voeten van je kind warm zijn bij koorts. Veel kinderen hebben ijskoude voeten en handen en daardoor stijgt alle warmte richting het hoofd. De warmte wil het lichaam verlaten en als de voeten zo koud zijn dan kan het daar geen warmte kwijt. Het is dus altijd belangrijk te zorgen dat je kind warme voeten heeft. Dat doe je door middel van het verwarmen van de voeten met je handen of door er simpelweg een warme kruik tegenaan te leggen. Als de voeten warm zijn verlaat de temperatuur het lichaam op een gelijkmatige wijze.
Veel ouders denken dat je het kind dan het beste kan uitkleden maar ook dat is niet de beste oplossing. Kleed je kind luchtig (in kleding gemaakt van natuurlijke stoffen en niet van synthetische stoffen) en leg het onder een dunne (katoenen) deken als het slaapt, aangepast aan de buitentemperatuur.
Mocht het zo zijn dat het kind niet meer wil drinken door de hoge koorts, dan is het mogelijk de koorts een halve graad naar beneden te halen dmv citroenwikkels. Vaak is dit voldoende om ervoor te zorgen dat ze wel weer zullen drinken en daarmee voorkom je uitdroging.
Deze methode gaat als volgt:
· Neem (schone) katoenen doeken en drenk deze in een bak met lauw/warm water waaraan je het sap van een uitgeperste citroen hebt toegevoegd
· Knijp de doeken uit en wikkel ze vrij nat rondom de kuiten van je kind
· Doe hieromheen droge molton doeken of bij voorkeur wollen doeken en laat je kindje daarmee een uurtje liggen. De doeken zullen door de hoge temperatuur vanzelf drogen. De temperatuur zal ongeveer een halve graad zakken
Ook hier geldt: zorg ervoor dat je kind eerst warme voeten heeft en houdt!